Referenser för examensarbete

 

 

Referenser för föreläsningar

Referenser för övriga uppdrag

Personliga referenser

Referenser för examensarbete

 


C-uppsats: Är den svenska valutan anpassad till en långsiktigt hållbar utveckling? - vilka brister finns och hur kan de åtgärdas? (2005)


"Jag har läst din uppsats och tycker det är den bästa sammanställningen av pengaskapar-frågan jag läst. (…) Det märks att du har en stor bakgrundskunskap och att det inte bara är en vanlig kandidatuppsats. Uppsatsen bör fungera mycket bra som utbildningsmaterial för politiker och andra som vill förstå hur det ekonomiska systemet fungerar. Jag håller fullständigt med dig om att penningsystemet är en helt avgörande komponent i tillväxt-frågan (även när det gäller fred, fattigdom, demokrati och hållbar utveckling generellt)."

 

Ulf Jakobsson, 2011 (VD, Innoveco samt samordnare för Steg 3)

 

Nils c-uppsats är mycket klargörande. Läs den! Nu förstår jag äntligen på vilket sätt banksystemet skapar pengar. (…) Du påpekar i din uppsats att förändringen av vårt ekonomiska system smögs på oss utan att vi fick begriplig information. (…) Vad som krävs är mod, en gedigen kunskap och förmåga att lämna korrekt men lättförståelig information. Då kunde en folkopinion väckas, säkert över hela Europa, och EU förändras.”


Birgitta Hambraeus, 2008 (riksdagsledamot för Centerpartiet 71-98)

 

Jag tycker den är otroligt bra! Du gjorde ett mycket bra arbete som kommer betyda oerhört mycket.”


Patrik Kling, 2007 (grundare till Ekonomisk Reform)

 

Jag har med stor behållning läst din C-uppsats. (…) Den innehåller utmärkta, intressanta och tankeväckande analyser. (…) Det gläder mig speciellt att vi båda har kommit underfund med och beskriver samma ohållbara aspekter som är förknippade med det nuvarande penningsystemet.”


Göran Hjort, 2005 (ingenjör, författare till boken Pengar ett miljöproblem)

Uppsatsen är välskriven med endast ett fåtal små språkliga malörer. Den är väl underbyggd med stegvis argumentation för din sak. En mycket bra uppsats där du på ett övertygande sätt visar valutans betydelse för hållbar utveckling. Vi har kommit överens om att den är väl värd ett VG.”


Toni Haid, 2005 (adjunkt i ekologisk ekonomi, handledare för uppsatsen)

 

Jag uppskattar den äkta ödmjuka tonen i författarens reflektioner gjorda ur ett antal fruktbara perspektiv. Jag fortfar att finna hans arbete spännande och tankeväckande och viktigt. Jag hoppas arbetet och dess författare röner berättigad uppmärksamhet och beröm.”


Sten Ebbersten, 2005 (professor emeritus, ekologi och växtproduktionslära, SLU)

 

"Hej, kom över din c-uppsats i ekonomi. Bra och träffsäkert att skriva om något som de flesta nationalekonomer inte vill ta i med tång utan hellre missapplicerar matematik för att validera modeller i en hypotetisk värld.”


                                                              Bloggaren Sunda Pengar, 2007

 

Den handlar om ett kärt ämne för många av bloggens läsare, nämligen hur pengar skapas och vad för problem detta medför. Återger slutsatserna nedan. Misstänker att de kommer göra både en och annan läsare väldigt lycklig. Och resten upprörda. (…) Värt att notera att det här alltså var för sex år sedan. Mycket har hänt sedan dess som väldigt konkret sätter fingret på problemet med vårt kreditbaserade valutasystem, så Fagerberg kan nog ses som en tidig sanningsägare här.

 

Lars Wilderäng, 2011 (driver bloggen Cornucopia)

 

Läst din uppsats: -omtumlad, förvånad och samtidigt förskräckt. Står det så här illa till! Är vi så här kortsynta inom detta område också. Sömngångaraktigt går vi i samlad tropp mot en undergång. (…) Omfattningen är fyllig, genomarbetningen….-ja, den är genomarbetad. Det är beklämmande att ”vetenskapen" är så osjälvständig, att så få går utanför de redan upplysta spåren.”

 

Björn Tegnér, 2005 (arkitekt och ekologisk lantbrukare)


Det var nog den mest intressanta C-uppsats jag läst. Fantastiskt bra! Lättläst och tydlig. Innehåller ekonomiska basfakta som alla borde känna till, men som tydligen utbildade ekonomer och ekonomijournalister inte förstått eller velat förstå. Hela Västvärlden borde läsa och begrunda.”


Bo Gunnehill, 2010 (leg psykoterapeut)

 

"Jag tycker att uppsatsen var fantastiskt bra och jag rekommenderar starkt mina vänner att läsa den. Jag känner inte att jag fått en riktigt bra förståelse för pengar i mitt snart 30 åriga liv innan jag läste din uppsats."

 

Pontus Lindblom, 2012 (doktorand i medicinsk mikrobiologi)


Nils Fagerberg, Ljunganäs 22, 570 12 Landsbro                                  Telefon: 0383-770020                              nils@ekologiskekonomi.se

 

www.ekologiskekonomi.se

 

Foto pengar: Riksbanken                                                                                                                                                                      Senast uppdaterad: 2014-02-03

Foto skog: Mats Hagner